Streekeigen bomen, struiken en planten voor uw tuin

Zet de juiste plant op de juiste plaats. Hoe beter je tuin aansluit bij het kustlandschap, hoe meer je jouw tuin linkt met vakantie! De kalkrijke zandgrond van Koksijde is natuurlijk verbonden met de kust. Aangezien het kustlandschap uniek is, moeten we er met zijn allen zorg voor dragen.

Klimaatbomen voor je tuin

Heb je voldoende ruimte? Plant een boom of struik. De dichte begroeiing van bladeren en takken biedt beschutting voor vogels en andere dieren. Hou met de keuze van jouw boom rekening met: 
- de grondsoort: aan de kust veelal zand, stressbestendig
- de ecodynamiek van de boom: hoe hoog wordt de boom? Hoe groot wordt de kruin van de boom?
- Groenblijvend of bladverliezend

Kleine tuin: kleiner dan 500m², kroon 2 tot 6 m breed
Veldesdoorn (Acer compestre): 6 tot 12 m hoog en 2 tot 3 m breed
Eénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna): 6 à 10 m hoog en 2 à 5 m breed
Haagbeuk (Carpinus betulus): 7 tot 8 m hoog en 2 tot 4 m breed
Noorse esdoorn (Acer platanoïdes): 7 tot 10 m hoog en 2 tot 3 m breed

Grote tuin
Tamme kastanje (Castanea sativa):  10 à 12 m hoog en 8 à 10 m breed
Winterlinde (Tilia cordata): 10 à 15 m hoog en 6 à 9 m breed
Zwarte els (alnus glutinosa): 15 à 20 m hoog en 9 m breed
Ruwe berk (Betula pendula): 15 à 20 m hoog en 9 à 12 m breed.
Zomereik (Quercus robur): 15 à 25 m hoog en 25 à 35 m breed.
Wintereik (Quercus petraea): 25 à 30 m hoog en 20 à 25 m breed.
Ruwe iep (Ulmus glabra): 25 à 35 m hoog en 20 m breed 

Struiken voor je tuin

Een gemengde haag met verschillende soorten struiken geeft een meer natuurlijke indruk en het een groot deel van het jaar kleur in je tuin. Ze schenken je van februari tot en met juni witte bloesems. Vanaf de late zomers schenken ze je rode, roze en zwarte bessen. Je kan ze zelfs nog mengen met Hondsroos, Eglantier, Duindoorn om het kleurenpalet te vervolledigen.
Met doornen of stekels:
Sleedoorn (Prunus spinosa)
Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna)
Eglantier (Rosa rubiginosa)
Hondsroos (Rosa canina)
Duindoorn (Hippophae rhamnoides)

Zonder doornen of stekels
Wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)
Gewone vlier  (Sambucus nigra    )
Gelderse roos (Viburnum opulus)
Wilde Liguster(Ligustrum vulgare) 

Klimplanten voor je geveltuin

1) Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)
het is een struikachtige, bladverliezende klimplant die een dragende structuur nodig heeft. De plant heeft roomwitte bloemen met een aangename geur! Ze staat liefst in de zon of de halfschaduw.
2) Klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris)
Klimhortensia is ideaal om ramen of deur mee te omkaderen of hem gewoon laag houden. Een aanrader voor schaduw, halfschaduw en zon!
3) Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
Winterjasmijn is van oorsprong een hangende struik, maar je gevel kan je er mee inkleden. Met een beetje begeleiding kna hij mooi omhoog groeien als klimstruik. Vanaf december verschijnen de gele bloemen aan de plant. Hoe meer zon, hoe meer bloemen!
4) Druivelaar Himrod (Vitis Vinifera)
Deze witte buitendruif is pitloos en tolerant voor ziekten. Hij staat het liefst in volle zon op een kalkrijke zandgrond
5) Hop (Humulus Lupulus)
De Hop is een krachtig bladverliezende klimplant die bloeit in juli en augustus. Hop houdt van volle zon of halfschaduw en is redelijk droogtetolerant, verdraagt goed zeewind en lokt bijen.

Vaste planten die werken op een schaduwrijke plek aan de kust.

1)  Kleine maagdenpalm (Vinca minor)
Deze groenblijvende plant geeft mooie paarse bloempjes in het voorjaar. Wordt ook als bodembedekker gebruikt, ideaal in combinatie met Klimop. 
2) Speenkruid (Ranunculus ficaria)
Voorjaarsbloeier met mooie gele bloempjes. De plant verdwijnt in de zomer en overleeft in knolletjes onder de grond, om in het voorjaar alle energie te gebruiken om te groeien en te bloeien. Ideaal om bossfeer te creëren in je tuin.
3) Look-zonder-look (Alliaria petiolata)
Deze plant ruikt naar look, maar is geen look. De witte bloempjes zie je in het voorjaar en trekken steevast vlinders aan zoals het Oranjetipje. Ideaal om te versnipperen in een slaatje.
4) Witte winterpostelein (Claytonia perfoliata)
Deze éénjarige is er altijd heel vroeg bij. Postelein wordt in supermarkten verkocht. Witte winterpostelein uit je tuin kan dus dienen om soep te maken. Smakelijk!
5) Hondsdraf (Glechoma hederacea)
Deze bodembedekker heeft dan weer paarse bloempjes. Je kunt er kindjes mee troosten die zich netelden door een blaadje te kneuzen en het sap op de bubbles te wrijven. 

Vaste planten die werken op een zonnige plek aan de kust.

1) Helmgras (Ammophila arenaria)
Helmgras is een grassoort dat door de monniken vanuit Engeland naar ons land werd gehaald om zand vast te houden. Bestaat jouw tuin uit zand, dan is Helmgras de ideale pioniersplant om er te planten. En je krijgt de kustsfeer gratis toe: het is altijd een beetje vakantie in jouw tuin! 
2) Duinroos (Rosa pimpinellifolia)
Duinroos is een typische bodembedekker voor de volle zon. De witte bloemen zijn de kampioenen aan de kust op vlak van geur. Ze worden zelfs gekweekt door de parfumindustrie.
3) Grote teunisbloem (Oenothera glazioviana)
Grote teunisbloem is een 2-jarige plant die het 2e jaar een groeistengel vormt met gele felle bloemen. De bloemen kan je bij valavond in een paar minuten zien ontluiken. Ideaal op een warme zomeravond, 
4) Jacobskruiskruid (Senecio jacobaea)
Jacobskruiskruid is de waardplant voor de rood-zwarte Sint-Jacobsvlinder. Deze gele plant is giftig voor grazers en paden.
5) Grote tijm (Thymus pulegioides)
Grote tijm is niet zo groot als zijn naam doet vermoeden. Dit lekker geurende plantje is ideaal bij een grasland.

Bloembollen voor de lente én de herfst

Als we aan bloembollen denken, denken we spontaan aan de lente. Zo zijn er krokussen die in de lente bloeien, maar ook krokussen die in de herfst bloeien. De plantperiode is september tot november. 

Lentebloeiend
Witte anemoon (Anemone blanda 'White Splendour'), Zwarte look (Allium nigrum), Narcis, (Narcissus Thalia), Boshyacint (Hyacinthoides non-scripta), Bostulp (Tulipa sylvestris), Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

Herfstbloeiend (planten van augustus tot in oktober)
Herfstnarcis (Narcissus broussonetti), Winterakoniet (Eranthis Hyemalis), Herfststijlloos (Colchicum 'Waterlily'), Saffraankrokus (Crocus Sativus)