Subsidiereglement Groendak

Koksijde ondersteunt je bij de realisatie van een groendak

extensief groendak detail

Waarom een extensief groendak?

 • Beter waterbeheer: een groendak vertraagt de neerslagafstroming. 
 • Lager energieverbruik binnen een groendak werkt verkoelend in de zomer en is extra isolatie in de winter
 • Meer natuur is mooi en goed voor je gezondheid en de biodiversiteit groeit
 • Langere levensduur van de dakbedekking door minder zon

Hoeveel bedraagt de subsidie voor het extensief groendak?

De subsidie van de gemeente Koksijde bedraagt voor een extensief groendak 40 euro per m² met een maximumbedrag van 1250 euro per adres. 
Lees hier het volledig reglement.

7 STAPPENPLAN SUBSIDIE-AANVRAAG EXTENSIEF GROENDAK

Stap 1 Vul jouw aanvraag in via het digitaal loket Koksijde. Na ontvangst van jouw online inschrijving via het meldingsloket onderzoekt Dienst Stedenbouw of het pand waar het groendak op komt, vergund is. 

Stap 2. Woonloket Koksijde beoordeelt de aanvraag en adviseert het college van Burgemeester en Schepenen. Het college neemt een principiële beslissing m.b.t. het uitbetalen van de uit te voeren werken; 

Stap 3. De aanvrager wordt in kennis gesteld van de beslissing. Bij een gunstige principiële beslissing komen de werken in aanmerking voor subsidiëring; 

Stap 4. De werken worden uitgevoerd overeenkomstig de aanvraag; 

Stap 5. De betalingsaanvraag wordt ingediend bij de Woonloket Koksijde. De betalingsaanvraag dient te gebeuren binnen het jaar na de aanleg van het groendak. Alle nuttige bewijsstukken (facturen, betalingsbewijzen, rekeninguittreksels, foto’s, …) moeten aan de aanvraag worden toegevoegd; 

Stap 6. Een afgevaardigde van het gemeentebestuur kan ter plaatse de uitgevoerde werken controleren alvorens tot betaling wordt overgegaan. Woonloket Koksijde adviseert het college; 

Stap 7. Het college neemt een beslissing m.b.t. het uitbetalen van de subsidies voor de uitgevoerde werken. Bij een gunstige beslissing worden de goedgekeurde subsidies voorgesteld tot betaling aan de begunstigde.

Praktische informatie voor je een extensief groendak aanlegt?

 1. Wat wil je?

Waarvoor wil je jouw plat dak gebruiken? Om buiten te zitten? Wil je terras, moestuin, zonnepanelen…? Je kunt al deze functies combineren met zonnepanelen. 

 1. Draagkracht

Vraag een stabiliteitsingenieur of een architect om de draagkracht voor je plat dak te berekenen of laat ze rekening houden bij de constructie ervan. 

 1. Isolatie 

Kijk de isolatie van je dak na. De warmteweerstand van het isolatiemateriaal, de zogenaamde Rd-waarde moet minimaal 4,5 m²K/W bedragen. Er zijn 3 opties:

 • Ja, jouw dak is voldoende geïsoleerd: prima! Je kan meteen aan de slag met je extensief groendak en komt mogelijk in aanmerking voor de subsidie.
 • Neen, jouw dak is niet of onvoldoende geïsoleerd. Isoleer dan eerst voldoende je dak, hiervoor heb je wellicht recht op MijnVerbouwpremie.
 • Ik weet het niet. Via een thermografische camera kan je als het koud is achterhalen of er isolatie aanwezig is. Contacteer hiervoor het Energiehuis Westhoek. 
   
 1. Soorten groendaken 

Je kan voor een intensief groendak gaan dat je zelfs als tuin kunt gebruiken of je kan voor een extensief groendak kiezen dat goedkoper is in aanleg en in onderhoud. Het subsidiereglement van Koksijde ondersteunt de aanleg van een extensief groendak. 

Kenmerken van een extensief groendak:

 • Toepasbaar op daken met een helling van 1 tot 45 graden.
 • Laagdikte: kleiner dan 20 cm met een opbouwhoogte van 10 cm.
 • Gewicht: vanaf 105 kg/m²
 • Vergunning niet nodig. Controle door bouwkundige is wel vereist.
 • Kan occasioneel betreden worden, bijv. poetsen van ramen.
 • Weinig tot geen onderhoud vereist.
   
 1. Aanleg

Doe-het-zelf of toch maar een expert op je dak?
Een extensief groendak van max 20 cm dikte kost ongeveer tussen de 80 en 120 euro/m². 

De subsidie van de gemeente Koksijde bedraagt voor een extensief groendak 40 euro per m² met een maximumbedrag van 1250 euro per adres.

 

Bekijk hier het volledig subsidiereglement 'Extensief groendak'