Kustvisie, meer dan kustbescherming
Hoe beschermen we onze kust de komende eeuw tegen overstromingen?
Een ingewikkelde vraag waar het co-creatieve onderzoekstraject Kustvisie naar antwoorden zocht. Het vergde meer dan 90 stakeholders en de kennis van de Vlaamse Overheid, maar het collectief formuleerde 2 kansrijke alternatieven.
Koksijde is een stakeholder die actief aan het project meewerkt, een maatschappelijk relevante deelname waar we trots op zijn.
Ook wij zien immers de zeespiegel stijgen en denken aan langetermijnoplossingen.
Het strand is één van de belangrijkste visitekaartjes van de gemeente. Koksijde wilt een proper strand waar geen plaats is voor zwerfvuil, maar wel voor schelpjes, wieren, en andere natuurlijke aanspoelsels. Al 2 jaar wordt enkel manueel gereinigd tussen Sint-Idesbald en Oostduinkerke, wel 8 km strand! Een decennium lang wordt de hoogwaterlijn voor de natuurgebieden met de hand proper gehouden. Op de natuurlijke delen van de Koksijdse kuststrook, kunnen zo nieuwe duintjes groeien, de eerste stap voor kustbescherming. Zo is Koksijde ook een beetje een pionier.
Moet er nog zand zijn: waarom spuiten we zand op vanuit zee?
Want ook onze achterachterkleinkinderen verdienen het genot van de kust.
Eerste actieplan tot 2034
Naast een visie voor de lange termijn, bevat het plan ook een eerste actieplan 2024-2034 met onder meer acties op korte termijn. Het actieplan staat garant voor een integrale aanpak van zowel kustbescherming als natuurbeheer en natuurontwikkeling, toerisme en recreatie, economische ontwikkelingen aan de kust, het omgaan met verzilting én het verzekeren van een goede afwatering. In totaal staan er 24 acties in het plan. Elke 10 jaar zal er een volgend concreet actieplan uitgewerkt worden.
Openbaar onderzoek tussen 27 februari en 26 april 2024
Vanaf 27 februari tot en met 26 april 2024 werd een openbaar onderzoek georganiseerd voor het grote publiek. Tijdens het openbaar onderzoek was het mogelijk om het strategisch beleidsplan in te kijken en een reactie mee te geven. In elke kustgemeente werd ook een toelichting met de mogelijkheid tot het stellen van vragen georganiseerd.
Na het openbaar onderzoek wordt het definitieve beleidsplan Kustvisie voorgelegd aan de volgende Vlaamse Regering voor een definitieve goedkeuring.