Schepen van Milieu en Duurzame ontwikkeling, Charlotte Castelein, sprak met Laura Vandamme en Emma Vandenbroucke

Hoe kijken Laura Vandamme (21) en Emma Vandenbroucke (23) naar de klimaatverandering? Hebben ze wensen en tips voor de Koksijdenaars?

Tij-dingen: Stel jezelf kort voor (leeftijd, studies, hobby’s, …).

Laura: De lessen biologie hebben me altijd geboeid in het secundair, de planten en de dieren. Vandaar dat ik koos om biologie te studeren. Tijdens de zomer ben ik jobstudente EHBO bij de reddersposten voor de gemeente. Als hobby ben ik graag bij mijn vriendinnen.  

Emma: Al van kindsbeen droomde ik om dokter te worden. Mijn hobby’s zijn schilderen en kleien. En reizen.

T-d: Probeer je om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen? Hoe?

Laura: ja hoor. Ik doe niet mee aan de ‘snelle fashion’ die jaarlijks wisselt, maar ik koop veel 2e handskledij. Ik eet vegetarisch.

Emma: 2e hands meubels zijn dikwijls mooi en goedkoop. Ik eet vegan.

 

T-d: Doen we met zijn allen genoeg om de klimaatverandering tegen te gaan?

Laura: Ik denk zelden op lokaal niveau, eerder mondiaal. Meestal in een stedelijke context. Actie is moeilijk. We moeten ons collectief verzamelen om te veranderen. De coöperatieve vennootschappen zorgen ervoor dat burgers het heft in eigen handen kunnen nemen. De energieproductie moet lokaal zijn om onze autonomie te verhogen. Energie mag niet in handen zijn van grote spelers.

Charlotte: Als we actie willen, dan is het lokaal niveau het beste om verandering in gang te zetten. De gemeente Koksijde kan het niet alleen, hiervoor hebben we ook de bevolking nodig. We hebben nood aan veel goede voorbeelden.

 

Emma: Soms kan je ook verandering door voeren zonder dat mensen het voelen. Ik herinner me dat de Gentse Feesten de helft van de vergunde eetstanden verplichtte om uitsluitend vegetarische voeding aan te bieden. Sommige mensen hebben de verandering nooit gemerkt. Spaghetti bolognèse kan perfect zo gemaakt worden dat mensen het verschil niet zien en smaken. Mensen die lekkere gerechten willen, kunnen me volgen op Instagram via plantyfoodbyemma.

Laura: Bouwvergunningen moeten gekoppeld worden aan klimaatdoelstellingen. Meer inzetten op ontharding en alternatieve bodembedekking. De jonge generatie moet ook betaalbaar kunnen wonen, dit kan door gedeelde ruimte. Co-housing is nog niet ingeburgerd als concept aan de kust.

Charlotte: dit jaar hebben we thuis voor het eerst deelgenomen aan Maaimeiniet in onze tuin en het is ons heel goed bevallen. Het is eigenlijk mooi en arbeidsarm.

 

Charlotte: Leeft dat thema bij jullie leeftijdsgenoten? Meer dan bij de rest van de bevolking?
Laura: De gevolgen van klimaatverandering leven bij heel wat jongeren, maar lang niet bij allemaal. Ze weten dat er iets moet gedaan worden en dat het dringend is. Het lijk me ook niet evident om de oude bevolking te veranderen?

Emma: We moeten er wel voor zorgen dat iedereen mee kan, het sociale aspect aan verandering is even belangrijk.

T-d: Reizen met het vliegtuig? Ja of nee?

Laura: ik schrik wat de impact is van vliegtuigreizen. Het is net of dat 1 vliegtuigreis al mijn inspanningen te niet doet. 1 vliegtuigreis tussen Lissabon en New York staat gelijk met 1 jaar lang je huis verwarmen.

Emma: Voor een sociaal project dat aandacht heeft voor klimaatverandering, vloog ik afgelopen zomer naar Jordanië. In de voorbereidingsperiode werd ons gewezen op de negatieve impact. Iedereen die aan het project meewerkte, moest op voorhand compenseren via voeding. Een vliegtuigreis naar Jordanië kan je compenseren door 2 maand veganistisch te eten.

Laura: Als je niet vliegt, tel je precies niet mee. Studenten hebben een beperkt budget en vliegen is nu eenmaal goedkoper dan een internationale treinreis. Wat niet logisch is, gezien de negatieve gevolgen van vliegtuigreizen.

Emma: Binnen Europa zoals naar Berlijn, zouden we toch moeten kiezen om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig.

T-d: Waar schuilt volgens jou het grootste gevaar? Welke negatieve gevolgen zijn het meest bedreigend voor onze gemeente?

Laura: Weerpatronen worden extremer. De gevolgen zijn meestal minder voelbaar bij ons dan in armere landen, terwijl klimaatverandering vooral door onze manier van leven wordt veroorzaakt.

Emma: De warme temperaturen bij ons lijken eerder een voordeel te zijn. De mensen leggen de link niet tussen stijgende kosten en klimaatverandering.

Charlotte: Als we kijken hoeveel kustverdediging ons kost en nog zal kosten, dan zijn de gevolgen ook voor ons land niet te onderschatten.

T-d: Heb je een favoriet dier of favoriete plant uit onze gemeente? Een favoriet plekje?

Laura: ik zou graag eens zeevonk[1] zien. Een eencellig organisme dat in de Noordzee voorkomt en fel blauw oplicht als het donker is.

Emma: De duinen vind ik wel super mooi. Ik hou niet zo van de drukte op het strand.

Charlotte: De drukte op de stranden van Koksijde is mooi gespreid, er zijn andere plaatsen waar mensen tegen elkaar plakken op het strand!

T-d: Laura, als bioloog, welk negatief effect van klimaatverandering vind je het ergst?

Laura: Na 5 jaar studie interesseert de politieke link naar biologie en het sociale aspect van biologie.

T-d: Emma, zijn er raakpunten tussen geneeskunde en klimaatverandering?

Emma: Via de universiteit Gent kon ik de link leggen tussen gezond leven en duurzaam leven. Plantaardige voeding is de enige gezonde voeding voor mens en planeet.

[1] Zeevonk is een eencellige, een dinoflagelaat, dat op warme dagen met weinig wind kan voorkomen in zee. Als het donker is, dan geeft het fel mooi blauw licht als je er door stapt in kleine zwinnetjes. Je kunt het overdag spotten als er een roze smurrie dat op het zeewater ligt. Is deze smurrie oranje, dan is het zijn energie kwijt en zal het in het donker niet meer blauw oplichten.

Charlotte Castelein

"De gemeente Koksijde kan de transitie niet alleen realiseren, hiervoor hebben we ook de bevolking nodig. We hebben nood aan veel goede voorbeelden."

Charlotte Castelein, Schepen van Milieu en duurzame ontwikkeling:
Laura Vandamme

De energieproductie moet lokaal zijn en collectief zodat we onze autonomie verhogen. Energie mag niet in handen zijn van grote spelers.

Laura Vandamme, studente biologie
Emma Vandenbroucke

Plantaardige voeding is de enige gezonde voeding voor mens en planeet.

 

Emma Vandenbroucke, studente geneeskunde